Pozdrav!
Saj vem, da ni preveč božična tema ... In morda ni primerna za adventni čas. Me pa zanima kako je v vaši župniji organizirano branje beril. Kar naključno se dodeli branje pred mašo ali pač bolj organizirano?
Pa da malo preizkusim dobri stari forum način komuniciranja.
Blagoslova želim. Aleš
Aleš, v Križu je bilo tako (cca 10 let nazaj :), da smo vsi bralci dobili A4 list, kjer je za vsako nedeljo + praznike pisalo, kdo bere prvo, drugo berilo in pa prošnje. List je bil obešen tudi v zakristiji.
Sedaj v Vodicah pa je tako, da ena gospa pokliče cca 2 do 3 dni prej in poskrbi za branje.
Dobri stari forum 🙂
LP, Tomaž
Pozdravljena,
se oglašam še jaz.
Iz terena dobim raznorazne informacije - najbolj pa se v mnogih župnijah obnese, da je ena oseba zadolžena, da za mesec vnaprej določi bralce (ki pa so vnaprej "umeščeni" v službo kot bralci). Kjer so župnijski listi, se bralce ponekod zapiše v ta oznanila, sicer pa dobro delujejo tudi mailing liste. Seveda je treba za to imet aktivne ljudi, ki so pripravljeni darovat svoj čas in služit župniji tudi iz tega vidika.
Kar se tiče pa treningov - na Uradu za laike dvakrat letno organiziramo srečanje za pastoralne sodelavce v dveh terminih, kjer se lahko udeležite delavnic, tudi delavnice za bralce, kjer sta v preteklem letu konkretno delavnico vodila ga. Alenka H. Felc in g. Matjaž Merljak. Malo je potrebno spremljat naš portal in informacije, ki jih dobite preko vašega župnika ali tajnika ŽPS, ki so vedno obveščeni o našem dogajanju s posebno pošto - navadno in e-mailom.
Treningi po župnijah so v domeni lastne organizacije, seveda je potreben angažma in komunikacija med sodelavci in župnikom, pa verjamem, da se da marsikaj naredit.
Lep dan,
Neža
@neza, hvala. Moram biti bolj pozoren. Se mi je to vprašanje pojavilo, ker v usposabljanju za voditelje Vodenje 9,7 en gospod piše navodila za svojo župnijo in ga bom spremljal kot mentor. Ali imaš še kakšno gradivo o tem kako se "pravilno" bere Božjo besedo? Bi uporabila.
Blagoslovljen advent tebi in tvojim. Aleš
@acerin Nimam nič konkretnega - povabim go. Alenko, če bi bila pripravljena kaj napisat, pa sporočim. Sploh ne bi bilo slabo tudi za širši krog. 🙂
Blagoslova tudi tebi, Marinki in vsem vajinim. Neža
@neza, hvala. Se mi zdi prav, da je Božja beseda - vsaj takrat ko se jo lahko sliši - prebrana na dober način. Blagoslova.
A sem lahko malo saraksticen. Saj je posneto na hozana.si. se da posnetek na mikrofon pa je urejeno 😂
🙂
Nekaj o branju Božje besede (bolj duhovno, ne toliko tehnično) je ga. Alenka H. Felc povedala v aktualni številki Družine.
Tule pa še članek Jane Podjavoršek: https://www.druzina.si/clanek/poslanstvo-bralcev-bozje-besede.
V referenci je knjiga prof. Kranjca, ki morda pride prav pri vajinem delu, Aleš.
Lp
Neža
Navodila Bogoslužje Božje besede
Mi imamo seznam bralcev za celo koledarsko leto, ki ga pošljemo vsem bralcem zelo na začetku leta.